сряда, 4 март 2009 г.

Rockets - Galactica

Рокетс са футуристична група от края на 70-те и началото на 80-те, свиреща електронна музика подобно на Крафтверк например, но напълно непозната у нас.

Те излизаха на сцената в специални космически облекла и с обръснати глави, боядисани със сив металик (автомобилен лак... добре де, бронз), понеже само така можели да се свързват с космическия разум, а текстовете на песните им били продиктувани директно от извънземните... така твърдяха, хм.


Рокетс са и едни от първите, ако не и първите в света, използвали мощни лазери по време на концертите си през 70-те, докарвайки публиката до паника. Ето един типичен отзив на зрител от онова време: "Изведнъж от сцената бликнаха някакви невероятни зелени светлинни лъчи. Много хора се уплашиха, помислиха, че кацат марсианците".

Поради факта, че пропагандираха "упадъчна буржоазна култура", в България Рокетс бяха официално забранени - както почти всички западни изпълнители. Научих, че съществуват от критичните статии в списание ЛИК, което редовно оплюваше разни имена от западната поп музика, които иначе не можехме да чуем, понеже тук бяха забранени. Това беше и начин уж оплювайки нещо, поне да се спомене съществуването му, разбира се. Ей такава беше двойнствеността и лицемерието на епохата:)

"Галактика" е най-известният им хит, който като ученик чух по сръбското радио. В началото на 80-те успях да си запиша и цял албум:) През 90-те изрових и техен сборен пиратски диск:) Преди 3 години обаче попаднах на сравнително пълна тяхна дискография в интернет. Неизвестният фен-благодетел беше добавил и текстовете на всички парчета, за огромно мое удоволствие.

Ето такива неща ме карат да обичам интернет и да вярвам, че все пак има някакъв прогрес, мамка му:) Интернет е съвременната Александрийска библиотека на модерния свят и културното му значение е неоценимо. Пиратство ли?! Т. нар. пиратство обогатява! Благодарение на него днес Рокетс са едва ли не по-популярни отколкото някога са били докато групата съществуваше - членовете им правят трибют-концерти, юбилейно турне, има формация, която свири само техни кавъри, феновете им правят форуми за групата и противно на всякакви авторски права качват в ЮТюб всяко късче оцеляло видео от онова време.

А идиоти-ентусиасти като мен дори превеждат техни текстове. Които се оказаха доста интересни, впрочем.

Galactica

It's been a long time since I watched from the stars
All the way down, as I travelled in time
Full speed ahead as I passed over Mars
I saw the Earth I knew it was time
Space map appeared on the video screen
The rising sun illuminates the scene
Crossing the sky, flying outta sight
Faster than light
That is how it all began
Life form detector is perfectly still
My computers they're all memorising
Countdown has ceased, power level is nil
The light is green for immediate landing
I have touched down, without any sound
No life around
That is how it all began
Galactica
Now the time is right for change

I was designed in a robotic way
I am programmed to help the human race
I speak your language and I've come today
To solve the problems you've now got to face
You used to crawl
You had lost your soul
Poor manking, now the time is right for change
Galactica
Now you've got to play the game

Message to you
From the robotic race
Hear the rockets
Preach our case

Galactica
Now the time is right for change
Galactica (Ad Libitum)

Галактика

Беше отдавна, когато гледах от звездите
надолу, пътувайки във времето
с пълна скорост минах край Марс
видях Земята и разбрах, че е време
космическата карта се появи на екрана
а изгряващото слънце заливаше сцената
прекосих небето, летейки невидим
по-бърз от светлината дори
така започна всичко
детекторът за живот бе напълно тих
компютрите ми запомняха всичко
броенето бе спряло, мощността бе на нула
свети зелено за незабавно кацане
приземих се без да издам дори звук
наоколо няма живот
така започна всичко
Галактика
сега е време, удобно за промяна

Аз бях създаден робот
програмиран да помага на човешката раса
говоря вашия език и дойдох днес
да реша проблемите, с които се сблъсквате
вие пълзяхте
загубили бяхте
душите си
бедно човечество, сега е време, удобно за промяна
Галактика
сега е време да се намесиш

Призив към вас 
от расата на роботите
чуйте Рокетс 
проповядвайте нашето послание 

Галактика
сега е време, удобно за промяна
Галактика (ad libitum) 

Torrent (5 класически албума, включително "Galaxy" (1980)) - http://thepiratebay.org/torrent/4633269/Rockets_(Space-Rock_Disco)_Essential_Works_1976-1982_-_5_Albums_

1 коментар:

electropop каза...

Музиката на Рокетс беше доста далече от тази на Крафтверк. Всъщност Рокетс имаха доста по-разнообразни аранжименти - от спейс диско и спейс рок, до елементи на джаз и прогресив рок, от откровен електропоп /ето къде си приличаха с Крафтверк/, до тривиален брит поп от онова време - 80-те години. Музиката им беше мелодична, грабваща, на моменти вълшебна, а на моменти агресивна, но никога досадна или отблъскваща, или скучна..... Използваха доста електроника – някои песни дори са си чист електропоп, изпълнен само и единствено със синтезатори. Като Крафтверк, които впрочем са гениални електроници, на това е друга приказка за музиката. За съжаление издаването на най-добрите албуми на Рокетс, съвпадна с масовата истерия по "новата вълна". Чрез албумите " П=3,14 " /1981г./ и "Atomic"/1982г./, те се опитаха да се асоциират към новата вълна, на поколението от нови тинейджъри не ги приеха за "свои" и албумите претарпяха комерсиален провал. Това доведе да промени в състава на групата. "Imperception" /1984г./ "One Way" /1986г./ макар и напълнени с тривиален поп от онова време и с електропоп елементи, също не постигнаха успех - дори и по-малко от предишните два. Не, че бяха лоши - дори напротив. Съдържаха чудесни песни. През 1986г. и новата вълна остаря - считай девалвира на поп - пазара. "На улицата" останаха вече "старите" ню-уейв групи и то тези, които бяха оцелели. Липсата на интерес към Рокетс доведе до съвсем закономерната раздяла на музикантите. Групата престана да съществува през 1987г. До 1992г., когато отново в нов състав записаха стари песни в модерен за 90-те аранжимент - хаус, техно, транс. През 2000г. нов състав под ръководството на Фабрис Квильоти /кийборди в Рокетс – единствен член на оригиналния състав/ записа някои нови песни. През 2007г. те дори участваха в носталгичното руско издание на "Дискотека на 80-те". Проявите на този нов състав са спорадични и символични - колкото да покажат на новите поколения, че е имало и такава група. За съжаление хубавата стара музика тъне в прахта на забвението. За мен Рокетс ще си останат символ на космическият поп-рок завинаги. Който обича старата електронна музика на 70-те и 80-те години на ХХ век - да заповяда на сайта на групата.