понеделник, 23 март 2009 г.

I Always Wanted to Be a Gangster


Идеята беше този блог да е за музика. Обаче как да пренебрегна един такъв добър филм като този?!

"Винаги съм искал да бъда гангстер / J’ai toujours reve d’etre un gangster / I Always Wanted to Be a Gangster" е нова френска комедия, при това заснета в черно-бяло. Заглавието прехвърля към класическата реплика от гангстерската класика "Добри момчета" (Goodfellas) на Скорсезе. Съдържанието пък е нечовешка гавра с Тарантино и неговото "Криминале", което пък принципно си е гавра с гангстерските филми. А героите сякаш са взети от Уди Алън, но съм сигурен, че Уди Алън би убил, за да може да напише такъв удивително интелигентен сценарий.

Това са четири истории, обединени само от това, че по някакъв начин се случват във или около една крайпътна закусвалня извън Париж. Първата ни показва най-нещастният бандит в света, който се опитва да ограби въпросното заведение, обаче без пистолет.

Във втората имаме емо тийнейджърка, опитваща да се самоубие, която бива отвлечена от похитители за откуп. Това обаче са най-състрадателните похитители в историята на киното - за да не се самоубие детето, те му подаряват канарче. Двамата чакат да приберат откупа си на паркинга на заведението, но бащата на девойката така и не идва - на него просто не му пука за нея... Докато чакат обаче пред очите им се разиграва култова, абсолютно култова сцена-продължение на първата история.

Третата история започва в кенефа на заведението, където случайно се засичат след години двама музиканти. В последвалия разговор става дума за откраднати песни, откраднати жени и единият от тях решава, че сега е моментът да си отмъсти след толкова години...

В четвъртата история старци-разбойници нахълтват в болница с идеята да ликвидират бивш член на тяхната банда... или поне така изглежда отначало, защото истината се оказва друга. Изпили по бира в заведението, бившите крадци решават да си припомнят доброто старо време и да ограбят банка, която в миналото са обирали вече три пъти.

И всичкото това - на главата на току що постъпилата сервитьорка. Финалът е просто уникален и не си струва да ви развалям удоволствието, защото сценарият е абсолютен шедьовър. След края още дълго ще се смеете както на сцени-бисери на креативността, така и на епизодични, второстепенни истории или герои - като например съвестният готвач, който 15 години не е наказван за нищо и идва на работа дори след като срещу него е извършен драстичен опит за убийство:)

"Винаги съм искал да бъда гангстер" е отровно грозна сатира на днешното общество, подигравка с гангстерските филмови клишета и присмех над ретро вълната от носталгия по "едно време". Отчаяните й герои са толкова нещастни и объркани, че с лекота са готови да ограбят каквото и да е. Ако пък не стане, са готови и да започнат работа на същото място... Трансформацията от грабител/похитител в добър човек и после обратно им отнема точно две секунди и е единственото, което им остава, за да оцелеят в този жесток свят. Само си помислете колко абсурдно е това общество, което принуждава обикновените хора да станат престъпници и съответно престъпниците изведнъж се оказват необикновено мили, любезни и възпитани хора...

Кастингът на филма е перфектен. Anna Mouglalis е съвършена в ролята на сервитьорката, а Edouard Baer прави колосална роля като нещастния грабител, придавайки на образа си нотки на чаплиновска лирика и отчаяние. Поп звездите не са актьори, а истински френски поп звезди. Старците-разбойници пък са истински ветерани от едно време, предвождани от великия Жан Рошфор.

Филмът можеше да е 5-10 минути по-къс и някои от историите са оставени сякаш недовършени, но това не намалява удоволствието от гледането му. На фона на затъпяващата холивудска продукция и на жалки, безпомощни клишета, претендиращи за оригиналност като например прословутия "В Брюж", той е истинско откритие.

Ако смятате, че ранният Тарантино, братя Коен или дори "Дзифт" са добри, вижте "Винаги съм искал да бъда гангстер". Може би няма да ви хареса - за разлика от цитираните, това е интелектуална комедия - но поне можете да сте сигурни, че сте гледали нещо наистина стойностно. IMDB рейтинг - 7.3/10

Трейлър - http://www.youtube.com/watch?v=8aFXSWcH7lk (ироничен като самия филм; разбираем само за френскоговорящи).

Torrent - http://www.arenabg.com/details.php?id=5722f83b5f2811eafd0ca2f28530686543ca8201 (иска регистрация).

Няма коментари: