неделя, 1 март 2009 г.

Проблем с торенти


Преди месеци изведнъж ми се появи странен проблем - несъвместимост между торент клиента ми и браузъра. Ако браузърът работи, торентите не вървят. Ако пък съм пуснал торентите първо, браузърът ми не отваря нито страница. Явно едното "ядеше" интернета на другото. 

Първият заподозрян беше любимата ми Opera. (Минутка за реклама - Opera is the best! Веднъж минете ли на нея, никога вече няма да се върнете даже на Firefox, за другите пък да не говорим.) Любима, любима, ама понякога има проблем с Java-та или флаша - примерно някои видеоклипове не вървят ден-два след всяка поредна актуализация на браузъра. (Факт - другите браузъри също имат проблем с тези две приложения, да не обясняваме сега защо, но го решават по-бързо или по-добре. Opera, засрамете се!).

Проверката с Firefox и IE обаче показа, че положението е същото и с тях - или торенти, или интернет. С облекчение освободих Opera-та от излишните си подозрения.

Вторият заподозрян беше BitComet-а ми. Ползвах версия 0.59 - докато други ъпгрейдват версиите си, аз отдавна даунгрейднах моята до максимално разумното. И това няма да обяснявам надълго защо - всяка по-нова версия е все по-лоша, по-тежка, по-претрупана, по-комерсиализирана, че и спайуер има вече. (Послушайте ме и минете на най-старата достъпна ви версия, която работи стабилно - няма да съжалявате.) Е, добре, ама сигурно все пак клиентът ми е гръмнал накрая или нещо са пипнали в торент стандартите. Изпробвах няколко по-нови версии, включително една над 1.0 - пълен ад и без ефект. Минах на 0.70. 

Следващият заподозрян беше интернет доставчикът ми. Някои доставчици негласно поставят ограничение на броя едновременни конекции на всеки абонат. Това саботира основно торентите ви, които вървят бавно, иначе интернет си имате. Параноично допуснах, че това може да е постигнато тихомълком споразумение между ония паразити, дето все реват за т. нар. авторски права, от една страна и някой и друг доставчик, от друга. Или че доставчикът ми просто някак ми филтрира или ограничава конекциите само на международния трафик (нали е скъп), понеже аз дърпам основно оттам.

За проверка спрях всички торенти от чужди тракери - смешно глупава мярка, ако се замислите как всъщност работи торент технологията, но има някаква бегла логика в това, че с нея торент-трафикът от чужбина най-малкото ще понамалее. Ефект - никакъв: торент-трафикът от чужбина намаля, дефектът обаче остана. За проба пингнах и няколко чужди дестинации - скоростта дотам и за качване, и за сваляне си беше нормална.

При следващото плащане на сметката в офиса на доставчика сурово попитах слагат ли ограничение на броя конекции. Отрекоха категорично, но се замислиха. На другия ден скоростта на торентите ми изведнъж подозрително литна. Ахааа, хванах ли ви!, възтържествувах аз. Обаче скоростта литна, но дефектът си остана. Доставчикът просто увеличил двойно скоростта - на всички клиенти, не само на мен, както разбрах няколко дни по-късно. Напоследък не ни беше радвал с тази екстра, та бях забравил за нея...

С увеличената скорост забелязах, че торентите ми и не работят както преди. Закачват се и започват да теглят бясно (това от прясно увеличената скорост). След което по някое време скоростта пада и торентът "увисва" - или едва църцори, или въобще спира, макар да не е изтеглен докрай. Като се изтегли, вместо да започне сийдване, той не може да се свърже с тракера. И изобщо, сийдването е символично - час-два след включването на торент-клиента той "се уморява" и нито тегли, нито подава каквото и да е (интернет за браузъра обаче все така няма). Ако рестартираш клиента, той отначало оживява, но после все така бързо му доскучава и заебава цялатa тая досадна работа с торентите...

Бахммааму, квото и да са измислили, тоя път е бая ефективно, казах си. Никакво човъркане в настройките на торента или замяната му с uTorrent не свърши работа. И си заживях по тоя тегав начин - или бразузваш, или теглиш торенти. Адски неудобно.

До тази седмица.

Оня ден обаче попаднах в Свежо на ето този пач. (Не можах да намеря материала в Свежо.нет, който казваше малко повече по темата, сори.) Предназначен е за uTorrent, но всъщност върши работа явно за всякакви торент клиенти, тъй като проблемът въобще не е в клиента. Пачът е... за Windows.

Проблемът се оказа в онези мили хора от Microsoft. В някой от редовните (секюрити, а?) ъпдейти на Windows SP2, които получавате доброзорлем, е имплементирана мярка, която ограничава отворените TCP портове и конекции на компютъра ви до 10 броя. Резултатът е - интернет имате, обаче торентите... хмммм.

Интересното е, че не заподозрях Windows-а, макар да бях преинсталирал няколко седмици преди да се появи проблемът. Първо, старият ми XP нямаше такъв проблем, макар съвестно да му позволявах да се ъпгрейдва. Новият XP пък, който качих, отначало не създаваше проблеми, освен че непрекъснато искаше да тегли нови и нови ъпдейти. На ти сега ъпдейти... 

Така че, ако имате подобен проблем, просто теглете и инсталирайте пача. Той само увеличава въпоросните портове на 50 броя (или повече), това е всичко, което прави. Но ви е предостатъчно дори ако теглите n-стотин торента едновремено. При инсталацията Windows-а реве, та се къса и спори: "Не искаш да направиш това бе, не искаш, казвам ти, откажи се и не пипай там, ще стане страшно!", обаче не му обръщайте внимание и смело пачвайте. Наистина става страшно - обаче когато вярваш на Microsoft и други подобни пирати с бели якички.

Казвам аз, че Vista няма да сложа никога в живота си, щото Microsoft вграждат в нея софтуер, който НАРОЧНО прецаква качеството на аудио и видеофайловете ви, ако не са "лицензирани".

Казвам аз, че Гугъл от поне година НЕ изкарва всички резултати от търсенето. Че е най-големият нарушител на т. нар. "авторски права", ако четем закона, но че никой не смее да го съди, защото зад него фактически седят ЦРУ и АНС, от бивши служители на които той си набираше кадрите в началните години. Че години наред и подред безапелационно получава наградата за най-непрозрачна организация в интернет (на EFF беше май тази "награда").

Казвам аз, че Фейсбук никога няма да използвам. А ако все пак се наложи, то имам 4 профила и нито един от тях не е истински, защото трябва да си луд да си дадеш личната информация на Фейсбук.

А средният потребител ме гледа съжалително и си вика: "Ей, тоя чичка много е изтрещял, бе!"...   

7 коментара:

Анонимен каза...

Аз тука имам проблем със жените! Не пускат вече и това е!
Искат финансов ъпдейт и блокират конекциите!!!
Да си чул за някой пач по този въпрос? :)))

djsupermax каза...

Има такъв пач, казва се любов:)

Благодаря за първия коментар в блога ми:)

Аспарух К. каза...

Абе честно казано ти вярвам за съответния пач, ама гадният антивирус също реве, та се къса. Явно и него са го дресирали в Редмънд :D

djsupermax каза...

Поздрави тогава антивирусната си от мен:) Е как няма да реве, нали човъркаш в Уиндоуса и опитваш да хакнеш Матрицата;) В крайна сметkа всеки уважаващ себе си вирус прави точно това:D

nousha каза...

Защо Гугъл не изкарва всички резултати?
И защо си сложил тази досадна проверка с дума... ни мъ ли виждаш, аз съм, ей мъ на! :)

djsupermax каза...

Нуша, ъъъ... надявам се да се шегуваш. Аз никакви проверки не съм слагал. И въобще, хал хабер си нямам от блогване и настройки на блогове. Според мен Blogger не само не е юзър френдли, а е направо юзър хостайл - за да сложа снимка там, където искам, всеки път ми се налага да бъркам в HTML-а.

За Гугъл - официално обявиха, че спират изкарването на всички резултати от търсенията уж за да е по-бързо. И по-евтино за тях, понеже всеки месец купуват по няколкостотин нови сървъра. Пробвай един и същ сърч за нещо рядко в Гугъл и Яху и ще видиш как Яху традиционно не може да хване всички резултати, но изкарва такива, които Гугъл пропуска. Защо и как Гугъл решава кои резултати са важни и кои не, е божа работа. Но че резултатите от определени сърчове са цензурирани, е известно от много години. И не става дума само за търсения с думичката porno:)

nousha каза...

Аз затова ти казах, че блогър далеч не ми харесва много като възможност да си го оправиш както искаш, но съм се захванала и не ми се сменя. Проверката с дума се маха, като си отидеш на Персонализиране или Табло за управление, там в Настройки - Коментари - и цъкни да не се изисква проверка с дума, моля. Мерси :)
Ти що не се обади за рождения ми ден, аааа? ;)